Pitná voda
Zákon 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví stanoví, že "pitnou vodou je veškerá voda v původním stavu nebo po úpravě, která je určena k pití, vaření, přípravě jídel a nápojů, voda používaná v potravinářství, voda, která je určena k péči o tělo, k čištění předmětů, které svým určením přicházejí do styku s potravinami nebo lidským tělem, a k dalším účelům lidské spotřeby, a to bez ohledu na její původ, skupenství a způsob jejího dodávání." Vyhláška 252/2004 Sb., kterým se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, pak doplňuje, že "pitná voda musí mít takové fyzikálně-chemické vlastnosti, které nepředstavují ohrožení veřejného zdraví."
Tvrdost vody
"Tvrdost vody" je zastaralý, nicméně stále používaný termín pro vyjádření sumy koncentrací zejména vápníku a hořčíku. V praxi se můžete setkat s různými jednotkami uváděnými pro tvrdost vody. Přehled nejčastějších najdete v následující tabulce.
Jednotky tvrdosti
Jednotka |
Název |
[mmol/l] | Milimol na litr |
[mval/l] | Milival na litr |
[°dH] | Německý stupeň |
[°F] | Francouzský stupeň |
[°Angl.] | Anglický stupeň |
[°Am.] | Americký stupeň |
Klasifikace tvrdosti
Na základě konkrétní hodnoty tvrdosti se určuje tzv. klasifikace tvrdosti která pro daný interval hodnot tvrdosti definuje její slovní popis.
Hodnota [mmol/l] |
Klasifikace |
0,00 - 0,75 | Velmi měkká |
0,75 - 1,50 | Měkká |
1,50 - 2,25 | Středně tvrdá |
2,25 - 3,00 | Dosti tvrdá |
3,00 - 4,50 | Tvrdá |
4,50 - 9,00 | Velmi tvrdá |
9,00 a více | Mimořádně tvrdá |
Pro konkrétní hodnotu tvrdosti ve vaší lokalitě klikněte na MOJE OBEC.
Přehled ukazatelů kvality vody
Soubor ke stažení obsahuje detailní dělení dle skupinových vodovodů a zásobených obcí.
Seznam chemikálií a provozních hmot používaných při úpravě pitné vody
V souladu s ustanovením § 3a, odst. 9 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, v platném znění, zveřejňujeme informace ohledně chemikálií a provozních hmot používaných na námi provozovaných úpravnách vod - viz soubor ke stažení.